Hunok Nagy Szövetsége

Navigáció

Felhasználók

-> Online vendégek: 3

-> Online tagok: 0

-> Regisztráltak: 535
-> Legújabb tag: Gergely36

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A Magyar alkotmánnyal szemben puccsot hajtottak végre!

HírekVissza kell állítani a történelmi alkotmányt!


Felejtse el, hogy a postás kihozza a nyugdíjat

Jön a kötelezõ bankszámla, amivel elsõsorban a nyugdíjasokat célozzák. Havi 1575 forint egy magyar nyugdíjasnak mekkora teher?
Október 15-tõl gyakorlatilag minden nagyobb magyar banknak be kell vezetnie az úgynevezett alapszámlát – ez derül ki abból a kormányrendeletbõl, amely szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.


Az alapszámla ötlete nem újdonság, a bankok önmaguktól is kínáltak már egy ideje ehhez hasonló konstrukciókat, de most megjött a kormány verziója is, ami kötelezõvé teszi ezt. Az alapszámla ötletének lényege az, hogy csak alapszintû szolgáltatásokat nyújt, de cserébe elég olcsónak kell lennie ahhoz, megpróbálva rávenni azokat is a banki szolgáltatások igénybe vételére, akik eddig valamiért ódzkodtak tõle. Tipikus célcsoportnak számítanak például azok a nyugdíjasok, akiknek a postás kihozza a havi járandóságukat, és a pénzügyeik kezelésére nem kívánnak bankot igénybe venni – megspórolva maguknak az ezzel járó költségeket.

A rendelet alapján az alapszámla fõbb jellemzõi ezek lesznek:

-Minden hitelintézetnek nyújtania kell, amelyik képes fizetési számlákat kezelni.

-Az alapszámlához nem kapcsolható hitelkeret.

-A számlának csak egyetlen tulajdonosa lehet.

-A számlavezetési díj legfeljebb a múlt évi minimálbér 1,5 százaléka lehet – ez most 1575 forint.

-Ebben a díjban már benne van egy bankkártya költsége, havi két ATM készpénzfelvétel díja 150 ezer forintig, vagy egy banki készpénzfelvétel 50 ezer forintig, illetve négy átutalás 100 ezer forintig.

-A fenti limitek túllépése esetén a bank piaci díjakat számolhat fel.

-Ingyenes igénybevételre is lesz lehetõség.

A rendeletbõl két fontos dolog hiányzik, és emiatt egyelõre nem tiszta a kép arról, hogy milyen hatása lehet a piacra:

-Egyrészt nem világos, hogy az alapszámla kötelezõ lehet-e azoknak, akiknek még nincs banki kapcsolatuk, de jövedelemhez jutnak.

-Másrészt nem tudni, hogy kik kaphatják meg ingyenesen a szolgáltatást, vagyis az állam és/vagy az önkormányzat rászorultsági alapon milyen körtõl vállalja át a havidíj megfizetését. Ezt ugyanis egy tárcaközi szakmai bizottság csak késõbb határozza majd meg.

A dolog legfõbb érdekessége, hogy az 1575 forintos plafon elsõ látásra nagyon magasnak tûnik.

Ennél jóval olcsóbb, havi párszáz forintos díjú számlák is vannak bõven a piacon, igaz, ezeket úgy alkották meg, hogy az ügyfélnek bizonyos kötöttségeket vállalnia kell. Általánosságban pedig igaz, hogy a különbözõ ügyfélcsoportokra célzott termékei vannak a bankoknak, így például a nyugdíjasok számára is próbálnak olcsó megoldásokat kínálni – több-kevesebb sikerrel.

Az alapszámla egyébként uniós kezdeményezés, és a Bankszövetség már sokkal korábban önként átvette, mint ahogy a kormány rendelete megszületett. A szövetségi ajánlás 2012 elején készült el, és ehhez csatlakozva kezdték a magyar bankok bevezetni a terméket. Akkor szigorúbb korlátot állítottak be maguknak, mint most a kormány, hiszen a minimálbér 1,1 százalékában határozták meg a havidíjat.

A kötelezõ jelleg mellett– amint arról a hvg.hu-t az OTP Bank tájékoztatta – most az lesz a fõ különbség, hogy a kormányzati verzióban konkrét tranzakciós limiteket határoztak meg.

„A kormányrendelet szövege szerint, a beszedéseket nem számítva 250 ezer forintnyi tranzakciót, valamint egy teljes értékû betéti kártyát kell legfeljebb havi 1575 forintért biztosítani. A tranzakciós illeték ezen a tranzakciós körön 1200 forint, ehhez jön hozzá a bankkártya költsége valamint az operációs költségek, tehát ha az ügyfelek élnek az alapszámlába foglalt lehetõségekkel, akkor nem tekinthetõ magasnak ez a díj” – közölte az OTP.

A legnagyobb magyar bank azt is elmondta, hogy az eddigi, önkéntesen meghatározott alapszámla iránt „korlátozott” volt az érdeklõdés, mert „az egyéb számlák között az ügyfelek döntõ többsége talált az igényeinek jobban megfelelõ ajánlatot”.

A pénzintézet azt is hangsúlyozta megkeresésünkkor, hogy szerinte rendkívül rövid idõ áll a bankok számára a törvényben foglalt elõírások biztosítására.

„Ha az a szándéka a jogszabálynak, hogy az idõsek körében biztonságosabbá tegye a pénzmozgást illetve a nyugdíjak kezelését, akkor támogatható a törekvés” – mondja Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke. A nyugdíjak összege nagy szórást mutat (minimális összege mindössze 28 ezer 500 forint), de elég sokan lehetnek olyanok, akiknek nagy terhet jelentene egy 1575 forint közelébe kerülõ számlavezetési díj.

Bár az is igaz, hogy a többség a postásnak is szokott valamennyit adni a kézbesítésért.

A NYOSZ elnöke szerint elfogadható megoldás lenne, ha a nyugdíjas létminimum, azaz körülbelül havi 80 ezer forint alatt lévõk ingyenesen kaphatnák meg az alapszámlát.

Az idõsebbek körében probléma lehet még az is, hogy a számlának nem lehet több tulajdonosa, mert közülük sokan helyhez, adott esetben ágyhoz vannak kötve. Náluk a postás helyett mindenképpen szükség lehet egy közvetítõre (családtagra vagy akár szociális munkásra), aki segít a pénzügyek intézésében – például egy meghatalmazással.

Az alapszámla mellett egyébként korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kardoskodott, õ az uniós ajánlásokra hivatkozva már akkor alapszámla párti volt, amikor a Fidesz frakció a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel ötletét bedobta – és végül az utóbbi valósult meg. A miniszter akkor (2013-ban) azt mondta, Magyarországon minden harmadik ember készpénzben veszi fel a fizetését, mert nincs bankszámlája.
(HVG)

Bal-Rad komm: Most képzeljük el a csongrádi tanyavilágban élõ nyolcvanesztendõs Mari nénit, vagy a Józsi bácsit.

A jó kurva anyját annak, aki ezt kitalálta!

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 1.96 másodperc
6,911,251 egyedi látogató