Hunok Nagy Szövetsége

Navigáció

Felhasználók

-> Online vendégek: 3

-> Online tagok: 0

-> Regisztráltak: 535
-> Legújabb tag: Gergely36

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A cionisták egyik fõ pillére a pénz, amely bukni fog hamarosan!

Hírek
Nem egyszerû a Bankároknak.
Benne vannak a saját világuk spiráljába, amiben azt remélik, hogy a pénz által lesznek boldogok.
Boldogok nem lesznek, hanem egyre sivárabbá válik a lelkiviláguk.
Talán imádkozni kéne értük.
Ami a szabadkömüves kézfogást illeti , az nem más mint a pöcsösök játékszere.
A Birkák azt hiszik, hogy a nagy titkolózások megfogják menteni a “Bõrüket”. Egyébként meg titok sincs. Még a WC sem vagyunk egyedül, még akkor sem ha rejtvényt fejtünk.
Az utolsókat rúgják a sunyiságaikat élõk. Aztán jön a változás.
A szabad kõmûves brigád, meg ott találja magát igazi kõmûvesként egy másik világban .
Végül is Atyánk megengedi mindenkinek, hogy kiéljék a hajlamaikat. Itt az õ végtelen szeretete .
Aki már kihúzta magát a kettõsség és a dualitás világából, annak elé tárul a dolgok miértje is.
Ehhez kívánok mindenkinek sok sikert.
A Bánya ahol melóztam kutya füle,ahhoz képest amikor az Ember felteszi magának a kérdést, hogy vajon ki is vagyok én .
Amikor valaki a saját lelkét lombtalanítja akkor a tudata is változni fog .
De ehhez az emberiség nagy találmányát kell majd felül írnia. Amikor kitalálta magáról, hogy ember.
De hát Jézus útmutatása mindig segít. Aki azt mondta.
Ha furcsa szagokat érzel a konyhából, akkor a feleséged lefogja ordítani a fejedet , mert elfelejtetted elzárni a tûzhelyet.
Laci

Sorra dõlnek ki a csontvázak, a világ egyik legmocskosabb bankja a Deutsche Bank
Nagy Viktor
2016. október 11. 11:18

A Deutsche Bank 2008 eleje óta különbözõ csalások miatt több mint 9 milliárd dollár büntetést fizetett, és egyelõre nehéz megmondani, hol áll meg a végösszeg. A bank 5,5 milliárd eurót tett félre büntetésekre, de a legutóbbi botrányok, az akár 14 milliárd dolláros büntetéssel fenyegetõ MBS-botrány vagy az orosz pénzmosási csalás jóval nagyobb veszteséget okozhat a banknak, mint amire a menedzsment számít. Azon már régen túl vagyunk, hogy a Deutsche Bankot áldozatnak tekintsük, az elmúlt évek botrányai alapján minden szintet átjárt a bûnözés, korábbi vezérigazgatók, termékfejlesztõk, ügyintézõk, kereskedõk, elemzõk is nagyot hibáztak, és az sem menti fel õket, hogy más nagybankok is nyakig sárosak.

Enron, MortgageIT, CDO, Freddie-Fannie

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk a Deutsche Bank aktuális botrányaival, de miközben szinte evidencia, hogy a Deutsche Bank az elmúlt évek szinte minden banki botrányában érintett volt, nem sokan tudják, mik is ezek az ügyek, ezért a teljesség igénye nélkül összegyûjtöttük a Deutsche Bankhoz kötõdõ fontosabb bûncselekményeket.

Az Enron-botrány

Az Enron 2001-es csõdjét követõen az amerikai energetikai nagyvállalat utódcége 2003-ban 11 bankot perelt be azért, mert azok különbözõ pénzügyi mûveletekkel segítettek elkendõzni a vállalat könyvelési csalásait és hozzájárultak a nagyvállalat csõdjéhez. 2007-ben a Deutsche Bank megállapodott a céggel, hogy 25 millió dolláros büntetést fizet, ráadásul lemond 416 millió dollárnyi követelésérõl.
Jelzáloghitel-botrány
2012-ben a Deutsche Banknak 202,3 millió dollár büntetést kellett fizetnie, mivel gyakorlatilag hazudott az Amerikai Városfejlesztési Minisztériumnak az egyik amerikai leányvállalata, a MortgageIT által kibocsátott jelzáloghitelek minõségérõl, ezzel pedig hozzájárult az amerikai jelzálogpiacról indult gazdasági válsághoz.
A DB 1999 és 2009 között számtalan olyan hitelt bocsátott ki, amelyeket jó minõségûként tartottak nyilván, és amelyek után állami támogatást vettek igénybe, annak ellenére, hogy a hitelek nagy része szinte az elsõ pillanattól kezdve késedelmes volt, 39 ezer hitelbõl 12,5 ezer be is dõlt.

CDO-botrány

2013-ban a Massachusetts-i pénzügyi felügyelet 17,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Deutsche Bankot, amiért az nem megfelelõen informálta a befektetõit arról, hogyan is mûködnek, és mit is tartalmaznak azok az adósságkötelezvények (collateralised debt obligation, CDO), amelyeket a bank közel 10 milliárd dollár értékben értékesített, és az sem lehetett tiszta a befektetõknek, hogy a bank értékpapír részlege és különbözõ hedge fundok milyen szerepet játszottak a CDO-k értékesítésében. Egy konkrét ügyben, a Carina CDO-nál a Deutsche Bank elfelejtette megemlíteni az ügyfeleinek, hogy a CDO-t kibocsátó hedge fund, a Magnetar a strukturált termék mögött lévõ eszközök árának az esésére fogad, ez pedig durva érdekkonfliktus. A Deutsche Bank, a Magnetar és a State Street által 2006-ban kibocsátott Carina CDO értéke közel 1,6 milliárd dollár volt, egy évvel késõbb, 2007-ben viszont a mögötte lévõ eszközök bedõlése miatt már szinte semmit sem ért, ez egyébként igaz arra a közel 40 milliárd dollárnyi eszközre is, amit a Magnetar közremûködésével bocsátottak ki.

Freddie-Fannie-botrány

Az amerikai Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség 18 pénzintézetet (köztük természetesen a Deutsche Bankot) büntetett meg azért, mert a válság elõtt összesen 196 milliárd dollár értékben adtak el jelzálog-fedezetû értékpapírokat (mortgage-backed security (MBS)) az Egyesült Államok két vezetõ jelzáloghitelezõ pénzintézetének. A Freddie Mac és a Fannie Mae hatalmasat bukott az MBS-eken, és az amerikai államnak kellett kimentenie õket. A Deutsche Banknak azért kellett 1,9 milliárd dolláros büntetést fizetnie, mert nem informálta a Fannie és a Freddie vezetését megfelelõen arról, milyen minõségû eszközök állnak a nekik eladott strukturált termékek mögött.

Áramár, kamatláb, arany-ezüst, Kirch

Áramár-botrány

2013-ban az amerikai energiaszabályozási bizottság 1,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Deutsche Bank energiakereskedõ részlegét, mert az 2010 elején a kaliforniai villamosenergia-hálózaton áramot értékesített, amivel jelentõs haszna keletkezett az ugyanezen a piacon kötött pénzügyi termékein, miközben a tranzakciót nem támasztották elõ a piaci fundamentumok, a DB minden “fizikai” tranzakción bukott, miközben a pénzügyi pozíciókon nagy haszna keletkezett, eközben pedig torzította az érintett piacokat így akár veszteséget is okozhatott más szereplõknek.

Kamatláb-botrány

2013 decemberben az Európai Bizottság összesen 1,49 milliárd euró pénzbüntetésre ítélt 8 pénzintézetet, köztük a Deutsche Bankot, amiért azok manipulálták a bankközi kamatlábakat és azon keresztül a bankközi kamatlábakra épülõ hatalmas derivatív-piacot, ezért 2013-ban az Európai Bizottság, 2015-ben pedig brit és amerikai hatóságok ítélték pénzbüntetésre.
• A Deutsche Bank részt vett abban a kartellben (DB, Barclays, RBS, Société Générale), amely 2005 szeptember és 2008 május között mûködött, és amelyben a résztvevõ bankok nem csak manipulálták a kamatlábakat (LIBOR több devizanemben, EURIBOR) és a derivatív-piaci árakat, de elõre leegyeztették egymással az árazási és kereskedési stratégiájukat, ezzel pedig haszonra tettek szert, miközben a kartellbõl kimaradó versenytársaik, partnereik veszteséget könyveltek el.
• 2007 és 2010 között a UBS, az RBS, a Citigroup, a JP Morgan és a Deutsche Bank kétoldalú megállapodásokat kötött, amelynek keretében a pénzintézetek kereskedõi üzleti szempontból érzékeny információkat cseréltek ki egymással.

A Deutsche Bankot Az Európai Bizottság a kartellezés miatt 465,9, a kétoldalú megállapodások miatt 259,5 millió euró, vagyis összesen 725,4 millió euró pénzbüntetésre ítélte, ezzel a DB a két ügyben messze a legmagasabb büntetést fizette a vizsgálatba vont pénzintézetek között (az ügyek felderítésében játszott szerepe miatt a Barclays és a UBS nem kapott pénzbüntetést).

A történet azonban itt nem ért véget, 2015-ben a Libor-botrány miatt a Deutsche Bankot brit és amerikai hatóságok összesen 2,52 milliárd dollár pénzbüntetésre ítélték.

Arany- és ezüstbotrány
2014-ben a Deutsche Bank elismerte, hogy több nagybankkal együtt manipulálta az arany és az ezüst árát (ezzel együtt az azokra épülõ derivatív termékek árfolyamait is), hivatalosan azonban nem tette közzé, mekkora összeget kell büntetésként fizetnie. Egyébként a DB volt az a bank, amelyik a kartell tagjai közül együttmûködött a hatóságokkal a manipuláció felderítésében, ezért valószínûleg kisebb büntetést kellett fizetnie, mint a többi pénzintézetnek.

Kirch-botrány

A Deutsche Bank korábbi vezérigazgatójának felelõtlen kijelentése miatt ment csõdbe 2002-ben a Kirch Group, amely akkoriban a Bertelsmann után Németország második legnagyobb médiacége volt, tulajdonrésszel rendelkezett többek között a ProSiebenSat.1 Mediában, a Formula 1-ben és az Axel Springerben. A második világháború óta legnagyobb német vállalati csõdöt nyilvánvalóan nem egy rosszul megfogalmazott mondat okozta, de a masszívan eladósodott cégnek a kegyelemdöfés volt, amikor a Deutsche Bank korábbi vezérigazgatója, Rolf Breuer a Bloomberg TV-nek azt mondta a Kirch médiacsoportról, hogy
azok alapján, amit errõl hallani vagy olvasni lehet, a pénzügyi szektor már nem kész arra, hogy változatlan feltételek mellett hitelt nyújtson (a Kirch-csoportnak).
Két hónappal késõbb a médiacég csõdbe ment, a cég alapítója, Leo Kirch és családja pedig pert indított a Deutsche Bank ellen. Az ügy évekig húzódott, 2014-ben viszont a Deutsche Bank 925 millió eurót fizetett Kirch örököseinek (Leo Kirch 2011-ben meghalt), a korábbi vezérigazgatónak, Rolf Breuernek pedig idén 3,2 millió euró pénzbüntetést kellett fizetnie a 2002-es kijelentése miatt a Deutsche Banknak.

Toys”R”Us-botrány

2014-ben az amerikai pénzügyi felügyelet összesen 43,5 millió dolláros pénzbüntetésre ítélt 10 pénzintézetet, köztük a Deutsche Bankot (4 millió dollár), amiért azok az elemzõiket, és azok elemzéseit használták arra, hogy befektetési banki üzleteket nyerjenek el. A konkrét esetben a játékokat értékesítõ amerikai kiskereskedelmi lánc, a Toys”R”Us részvénykibocsátásakor (IPO) követtek el kirívó szabálytalanságot a befektetési bankok, ugyanis a tõzsdére igyekvõ cégrõl igencsak kedvezõ elemzéseket készítettek azért, hogy az IPO-ban õk is részt vehessenek.

A Toys”R”Us mind a 10 cég elemzõitõl prezentációt kért azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fontosabb kérdésekben, például az árazásban az elemzõk és a kiskereskedelmi lánc menedzsmentjének a véleménye egybeesik, azonban kezdettõl fogva világos volt, hogy minél kedvezõbb képet alakít ki az elemzõ a cégrõl, annál biztosabb, hogy a befektetési banki részlegük is megbízást kap.

Átutalási-botrány

Tavaly novemberben 258 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a New York-i pénzügyi szolgáltatási hivatal a Deutsche Bankot, amiért a bank egyes alkalmazottai amerikai szankciókkal sújtott országok cégeinek és állampolgárainak bonyolított pénzügyi tranzakciókat. A szervezetten és szisztematikusan végrehajtott csalásban több banki alkalmazott vett részt, akik iráni, líbiai, szíriai, mianmari és szudáni ügyfelek átutalásait hajtották végre 1999 és 2006 között, mégpedig összesen 10,9 milliárd dollár értékben.

CO2 certifikát-botrány

2010 elõtt a Deutsche Bank több alkalmazottja is részt vett abban a körhintacsalásban, amivel közel 220 millió euró forgalmi adót csaltak el. A csalás úgy történt, hogy a körhintában részt vevõ cégek külföldrõl széndioxid certifikátokat vettek, és úgy értékesítették tovább német cégeken keresztül, hogy nem fizettek utánuk forgalmi adót, a sor végén álló külföldi cég viszont visszaigényelte az adót, amit elõtte nem fizetett be. A Deutsche Bank több alkalmazottja is részt vett a körhinta üzemeltetésében, közülük a rangidõs 3 év börtönbüntetést kapott, 6 további kollégáját pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A Deutsche Bank egyébként 2010-ben felfüggesztette a széndioxid certifikátok kereskedését, és befizetett 220 millió eurót az államkasszába.

MBS-botrány

Idén szeptember közepén jelentette be a Deutsche Bank, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice, DOJ) 14 milliárd dolláros büntetést szabna ki a német bankra, amiért az 2005 és 2007 között jelzálogfedezetû értékpapírokat (mortgage-backed securities, MBS) bocsátott ki, illetve kereskedett ilyen értékpapírokkal. Bennfentesek szerint a vád az, hogy a Deutsche Bank (más bankokkal egyetemben) megtévesztette az ügyfeleit, és jó minõségû eszközökként értékesítették az egyébként sok esetben másodrendû jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírokat. Hasonló ügyben a Bank of America 17 (!), a Goldman Sachs 5,1, a Morgan Stanley 2,6 milliárd dollár büntetést fizetett.

A 14 milliárd dollár egyébként nem a végleges összeg, amit a banknak ki kell fizetnie, a háttérben (lapértesülések alapján a német kormány segítségével) folynak az egyeztetések, a végsõ összeg valószínûleg jóval alacsonyabb lesz ennél (szeptember végén már csak 5,4 milliárd dolláros büntetésrõl, és a közeli megállapodásról szóltak a hírek), a befektetõket azonban sokkolta a bejelentés, mert egyrészt elõzetesen jóval kisebb büntetésre lehetett számítani, másrészt a 14 milliárdos “tárgyalási alap” azt is elõrevetíti, hogy más európai bankok is magas büntetésre számíthatnak, a DOJ ugyanis jelenleg is vizsgálódik a Barclays, a Credit Suisse, a UBS és az RBS hasonló ügyeiben, a következõ hetekben ott is várhatók bejelentések.

Nincs még vége

Nem csak a jelzálogfedezetû értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt kiszabható akár 14 milliárd dolláros büntetés aggasztja a Deutsche Bank befektetõit, az állítólagosoroszországi pénzmosással, vagy a több mint 100 esetben, több mint 10 milliárd euró összegre rúgó mérlegmanipuláció is sokba kerülhet még a Deutsche Banknak. Persze a befektetõk ezt már nagyrészt beárazták, csak az elmúlt egy évben több mint 50 százalékot esett a bank részvényárfolyama, van, aki szerint jóval többet ér a bankrészvény, mint ahol most az árfolyam áll.

Sorra dõlnek ki a csontvázak, a világ egyik legmocskosabb bankja a Deutsche Bank
Nagy Viktor
2016. október 11. 11:18

A Deutsche Bank 2008 eleje óta különbözõ csalások miatt több mint 9 milliárd dollár büntetést fizetett, és egyelõre nehéz megmondani, hol áll meg a végösszeg. A bank 5,5 milliárd eurót tett félre büntetésekre, de a legutóbbi botrányok, az akár 14 milliárd dolláros büntetéssel fenyegetõ MBS-botrány vagy az orosz pénzmosási csalás jóval nagyobb veszteséget okozhat a banknak, mint amire a menedzsment számít. Azon már régen túl vagyunk, hogy a Deutsche Bankot áldozatnak tekintsük, az elmúlt évek botrányai alapján minden szintet átjárt a bûnözés, korábbi vezérigazgatók, termékfejlesztõk, ügyintézõk, kereskedõk, elemzõk is nagyot hibáztak, és az sem menti fel õket, hogy más nagybankok is nyakig sárosak.

Enron, MortgageIT, CDO, Freddie-Fannie

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk a Deutsche Bank aktuális botrányaival, de miközben szinte evidencia, hogy a Deutsche Bank az elmúlt évek szinte minden banki botrányában érintett volt, nem sokan tudják, mik is ezek az ügyek, ezért a teljesség igénye nélkül összegyûjtöttük a Deutsche Bankhoz kötõdõ fontosabb bûncselekményeket.

Az Enron-botrány

Az Enron 2001-es csõdjét követõen az amerikai energetikai nagyvállalat utódcége 2003-ban 11 bankot perelt be azért, mert azok különbözõ pénzügyi mûveletekkel segítettek elkendõzni a vállalat könyvelési csalásait és hozzájárultak a nagyvállalat csõdjéhez. 2007-ben a Deutsche Bank megállapodott a céggel, hogy 25 millió dolláros büntetést fizet, ráadásul lemond 416 millió dollárnyi követelésérõl.
Jelzáloghitel-botrány
2012-ben a Deutsche Banknak 202,3 millió dollár büntetést kellett fizetnie, mivel gyakorlatilag hazudott az Amerikai Városfejlesztési Minisztériumnak az egyik amerikai leányvállalata, a MortgageIT által kibocsátott jelzáloghitelek minõségérõl, ezzel pedig hozzájárult az amerikai jelzálogpiacról indult gazdasági válsághoz.
A DB 1999 és 2009 között számtalan olyan hitelt bocsátott ki, amelyeket jó minõségûként tartottak nyilván, és amelyek után állami támogatást vettek igénybe, annak ellenére, hogy a hitelek nagy része szinte az elsõ pillanattól kezdve késedelmes volt, 39 ezer hitelbõl 12,5 ezer be is dõlt.

CDO-botrány

2013-ban a Massachusetts-i pénzügyi felügyelet 17,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Deutsche Bankot, amiért az nem megfelelõen informálta a befektetõit arról, hogyan is mûködnek, és mit is tartalmaznak azok az adósságkötelezvények (collateralised debt obligation, CDO), amelyeket a bank közel 10 milliárd dollár értékben értékesített, és az sem lehetett tiszta a befektetõknek, hogy a bank értékpapír részlege és különbözõ hedge fundok milyen szerepet játszottak a CDO-k értékesítésében. Egy konkrét ügyben, a Carina CDO-nál a Deutsche Bank elfelejtette megemlíteni az ügyfeleinek, hogy a CDO-t kibocsátó hedge fund, a Magnetar a strukturált termék mögött lévõ eszközök árának az esésére fogad, ez pedig durva érdekkonfliktus. A Deutsche Bank, a Magnetar és a State Street által 2006-ban kibocsátott Carina CDO értéke közel 1,6 milliárd dollár volt, egy évvel késõbb, 2007-ben viszont a mögötte lévõ eszközök bedõlése miatt már szinte semmit sem ért, ez egyébként igaz arra a közel 40 milliárd dollárnyi eszközre is, amit a Magnetar közremûködésével bocsátottak ki.

Freddie-Fannie-botrány

Az amerikai Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség 18 pénzintézetet (köztük természetesen a Deutsche Bankot) büntetett meg azért, mert a válság elõtt összesen 196 milliárd dollár értékben adtak el jelzálog-fedezetû értékpapírokat (mortgage-backed security (MBS)) az Egyesült Államok két vezetõ jelzáloghitelezõ pénzintézetének. A Freddie Mac és a Fannie Mae hatalmasat bukott az MBS-eken, és az amerikai államnak kellett kimentenie õket. A Deutsche Banknak azért kellett 1,9 milliárd dolláros büntetést fizetnie, mert nem informálta a Fannie és a Freddie vezetését megfelelõen arról, milyen minõségû eszközök állnak a nekik eladott strukturált termékek mögött.

Áramár, kamatláb, arany-ezüst, Kirch

Áramár-botrány

2013-ban az amerikai energiaszabályozási bizottság 1,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Deutsche Bank energiakereskedõ részlegét, mert az 2010 elején a kaliforniai villamosenergia-hálózaton áramot értékesített, amivel jelentõs haszna keletkezett az ugyanezen a piacon kötött pénzügyi termékein, miközben a tranzakciót nem támasztották elõ a piaci fundamentumok, a DB minden “fizikai” tranzakción bukott, miközben a pénzügyi pozíciókon nagy haszna keletkezett, eközben pedig torzította az érintett piacokat így akár veszteséget is okozhatott más szereplõknek.

Kamatláb-botrány

2013 decemberben az Európai Bizottság összesen 1,49 milliárd euró pénzbüntetésre ítélt 8 pénzintézetet, köztük a Deutsche Bankot, amiért azok manipulálták a bankközi kamatlábakat és azon keresztül a bankközi kamatlábakra épülõ hatalmas derivatív-piacot, ezért 2013-ban az Európai Bizottság, 2015-ben pedig brit és amerikai hatóságok ítélték pénzbüntetésre.
• A Deutsche Bank részt vett abban a kartellben (DB, Barclays, RBS, Société Générale), amely 2005 szeptember és 2008 május között mûködött, és amelyben a résztvevõ bankok nem csak manipulálták a kamatlábakat (LIBOR több devizanemben, EURIBOR) és a derivatív-piaci árakat, de elõre leegyeztették egymással az árazási és kereskedési stratégiájukat, ezzel pedig haszonra tettek szert, miközben a kartellbõl kimaradó versenytársaik, partnereik veszteséget könyveltek el.
• 2007 és 2010 között a UBS, az RBS, a Citigroup, a JP Morgan és a Deutsche Bank kétoldalú megállapodásokat kötött, amelynek keretében a pénzintézetek kereskedõi üzleti szempontból érzékeny információkat cseréltek ki egymással.

A Deutsche Bankot Az Európai Bizottság a kartellezés miatt 465,9, a kétoldalú megállapodások miatt 259,5 millió euró, vagyis összesen 725,4 millió euró pénzbüntetésre ítélte, ezzel a DB a két ügyben messze a legmagasabb büntetést fizette a vizsgálatba vont pénzintézetek között (az ügyek felderítésében játszott szerepe miatt a Barclays és a UBS nem kapott pénzbüntetést).

A történet azonban itt nem ért véget, 2015-ben a Libor-botrány miatt a Deutsche Bankot brit és amerikai hatóságok összesen 2,52 milliárd dollár pénzbüntetésre ítélték.

Arany- és ezüstbotrány
2014-ben a Deutsche Bank elismerte, hogy több nagybankkal együtt manipulálta az arany és az ezüst árát (ezzel együtt az azokra épülõ derivatív termékek árfolyamait is), hivatalosan azonban nem tette közzé, mekkora összeget kell büntetésként fizetnie. Egyébként a DB volt az a bank, amelyik a kartell tagjai közül együttmûködött a hatóságokkal a manipuláció felderítésében, ezért valószínûleg kisebb büntetést kellett fizetnie, mint a többi pénzintézetnek.

Kirch-botrány

A Deutsche Bank korábbi vezérigazgatójának felelõtlen kijelentése miatt ment csõdbe 2002-ben a Kirch Group, amely akkoriban a Bertelsmann után Németország második legnagyobb médiacége volt, tulajdonrésszel rendelkezett többek között a ProSiebenSat.1 Mediában, a Formula 1-ben és az Axel Springerben. A második világháború óta legnagyobb német vállalati csõdöt nyilvánvalóan nem egy rosszul megfogalmazott mondat okozta, de a masszívan eladósodott cégnek a kegyelemdöfés volt, amikor a Deutsche Bank korábbi vezérigazgatója, Rolf Breuer a Bloomberg TV-nek azt mondta a Kirch médiacsoportról, hogy
azok alapján, amit errõl hallani vagy olvasni lehet, a pénzügyi szektor már nem kész arra, hogy változatlan feltételek mellett hitelt nyújtson (a Kirch-csoportnak).
Két hónappal késõbb a médiacég csõdbe ment, a cég alapítója, Leo Kirch és családja pedig pert indított a Deutsche Bank ellen. Az ügy évekig húzódott, 2014-ben viszont a Deutsche Bank 925 millió eurót fizetett Kirch örököseinek (Leo Kirch 2011-ben meghalt), a korábbi vezérigazgatónak, Rolf Breuernek pedig idén 3,2 millió euró pénzbüntetést kellett fizetnie a 2002-es kijelentése miatt a Deutsche Banknak.

Toys”R”Us-botrány

2014-ben az amerikai pénzügyi felügyelet összesen 43,5 millió dolláros pénzbüntetésre ítélt 10 pénzintézetet, köztük a Deutsche Bankot (4 millió dollár), amiért azok az elemzõiket, és azok elemzéseit használták arra, hogy befektetési banki üzleteket nyerjenek el. A konkrét esetben a játékokat értékesítõ amerikai kiskereskedelmi lánc, a Toys”R”Us részvénykibocsátásakor (IPO) követtek el kirívó szabálytalanságot a befektetési bankok, ugyanis a tõzsdére igyekvõ cégrõl igencsak kedvezõ elemzéseket készítettek azért, hogy az IPO-ban õk is részt vehessenek.

A Toys”R”Us mind a 10 cég elemzõitõl prezentációt kért azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fontosabb kérdésekben, például az árazásban az elemzõk és a kiskereskedelmi lánc menedzsmentjének a véleménye egybeesik, azonban kezdettõl fogva világos volt, hogy minél kedvezõbb képet alakít ki az elemzõ a cégrõl, annál biztosabb, hogy a befektetési banki részlegük is megbízást kap.

Átutalási-botrány

Tavaly novemberben 258 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a New York-i pénzügyi szolgáltatási hivatal a Deutsche Bankot, amiért a bank egyes alkalmazottai amerikai szankciókkal sújtott országok cégeinek és állampolgárainak bonyolított pénzügyi tranzakciókat. A szervezetten és szisztematikusan végrehajtott csalásban több banki alkalmazott vett részt, akik iráni, líbiai, szíriai, mianmari és szudáni ügyfelek átutalásait hajtották végre 1999 és 2006 között, mégpedig összesen 10,9 milliárd dollár értékben.

CO2 certifikát-botrány

2010 elõtt a Deutsche Bank több alkalmazottja is részt vett abban a körhintacsalásban, amivel közel 220 millió euró forgalmi adót csaltak el. A csalás úgy történt, hogy a körhintában részt vevõ cégek külföldrõl széndioxid certifikátokat vettek, és úgy értékesítették tovább német cégeken keresztül, hogy nem fizettek utánuk forgalmi adót, a sor végén álló külföldi cég viszont visszaigényelte az adót, amit elõtte nem fizetett be. A Deutsche Bank több alkalmazottja is részt vett a körhinta üzemeltetésében, közülük a rangidõs 3 év börtönbüntetést kapott, 6 további kollégáját pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A Deutsche Bank egyébként 2010-ben felfüggesztette a széndioxid certifikátok kereskedését, és befizetett 220 millió eurót az államkasszába.

MBS-botrány

Idén szeptember közepén jelentette be a Deutsche Bank, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice, DOJ) 14 milliárd dolláros büntetést szabna ki a német bankra, amiért az 2005 és 2007 között jelzálogfedezetû értékpapírokat (mortgage-backed securities, MBS) bocsátott ki, illetve kereskedett ilyen értékpapírokkal. Bennfentesek szerint a vád az, hogy a Deutsche Bank (más bankokkal egyetemben) megtévesztette az ügyfeleit, és jó minõségû eszközökként értékesítették az egyébként sok esetben másodrendû jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírokat. Hasonló ügyben a Bank of America 17 (!), a Goldman Sachs 5,1, a Morgan Stanley 2,6 milliárd dollár büntetést fizetett.

A 14 milliárd dollár egyébként nem a végleges összeg, amit a banknak ki kell fizetnie, a háttérben (lapértesülések alapján a német kormány segítségével) folynak az egyeztetések, a végsõ összeg valószínûleg jóval alacsonyabb lesz ennél (szeptember végén már csak 5,4 milliárd dolláros büntetésrõl, és a közeli megállapodásról szóltak a hírek), a befektetõket azonban sokkolta a bejelentés, mert egyrészt elõzetesen jóval kisebb büntetésre lehetett számítani, másrészt a 14 milliárdos “tárgyalási alap” azt is elõrevetíti, hogy más európai bankok is magas büntetésre számíthatnak, a DOJ ugyanis jelenleg is vizsgálódik a Barclays, a Credit Suisse, a UBS és az RBS hasonló ügyeiben, a következõ hetekben ott is várhatók bejelentések.

Nincs még vége

Nem csak a jelzálogfedezetû értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt kiszabható akár 14 milliárd dolláros büntetés aggasztja a Deutsche Bank befektetõit, az állítólagosoroszországi pénzmosással, vagy a több mint 100 esetben, több mint 10 milliárd euró összegre rúgó mérlegmanipuláció is sokba kerülhet még a Deutsche Banknak. Persze a befektetõk ezt már nagyrészt beárazták, csak az elmúlt egy évben több mint 50 százalékot esett a bank részvényárfolyama, van, aki szerint jóval többet ér a bankrészvény, mint ahol most az árfolyam áll.

Sorra dõlnek ki a csontvázak, a világ egyik legmocskosabb bankja a Deutsche Bank
Nagy Viktor
2016. október 11. 11:18

A Deutsche Bank 2008 eleje óta különbözõ csalások miatt több mint 9 milliárd dollár büntetést fizetett, és egyelõre nehéz megmondani, hol áll meg a végösszeg. A bank 5,5 milliárd eurót tett félre büntetésekre, de a legutóbbi botrányok, az akár 14 milliárd dolláros büntetéssel fenyegetõ MBS-botrány vagy az orosz pénzmosási csalás jóval nagyobb veszteséget okozhat a banknak, mint amire a menedzsment számít. Azon már régen túl vagyunk, hogy a Deutsche Bankot áldozatnak tekintsük, az elmúlt évek botrányai alapján minden szintet átjárt a bûnözés, korábbi vezérigazgatók, termékfejlesztõk, ügyintézõk, kereskedõk, elemzõk is nagyot hibáztak, és az sem menti fel õket, hogy más nagybankok is nyakig sárosak. ….mai hír!
IstvánHozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 2.27 másodperc
6,941,450 egyedi látogató