Hunok Nagy Szövetsége

Navigáció

Felhasználók

-> Online vendégek: 4

-> Online tagok: 1
CharlesHoife

-> Regisztráltak: 231
-> Legújabb tag: MaryHoife

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mit tegyél ha a bank, vagy jogtalan követelő hiénája zaklat

Hírek
Behajtás, behajtócégek -tanácsok és infók egy kosárban adósoknak
2013. augusztus 20., 10:19
Összefoglalómat segítő szándékkal osztom meg, hogy egy helyen legyen minden összegyűjtve, amit fontos tudnunk a behajtócégekkel és eljárásaikkal kapcsolatban. A hangsúlyt arra fektettem, hogy mit tehet az adós.

Elsősorban mindig győződjünk meg a fennálló tartozás, adósság jogosságáról, mert sok esetben általunk már megfizetett vagy tőlünk jogtalanul követelt összeget akarnak beszedni.

A behajtócég nem egyenlő a végrehajtóval!
A behajtó nem hivatalos személy. A behajtó sikerdíjért dolgozik, amit megbízója (szolgáltatócég vagy bank) fizet neki.
A követeléskezelő cégek nem tévesztendőek össze a pénzbehajtással foglalkozó irodákkal sem.

A média több cikke foglalkozik ezzel. Példaként itt egy videó és egy írás:

-A Fókusz riportja: Behajtók nyomában
http://www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/videok/198863

-Behajtók és végrehajtók, mihez van joguk?
"A behajtók nem minősülnek közhatalmi személynek, és csupán ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, amivel megbízóik. Nem vizsgálnak jogszerűséget, díjazás ellenében szolgáltatást nyújtanak megbízóiknak. A végrehajtók az igazságszolgáltatást képviselik és a bíróság határozatainak szereznek érvényt.

Nemcsak a bírósági végrehajtó és behajtó személyében van különbség, de más a két folyamat menete is. A behajtás első lépéseként a szolgáltató folyamatosan értesíti (írásban, telefonon) az adóst, hogy tartozása van. Amennyiben az adós nem fizet, úgy a hitelező megbíz egy külső partnert, a behajtót, hogy foglalkozzon ügyfeleivel. Esetenként egy faktorcégnek adja el a követelésállományát, innentől a faktorcég lesz a követelés jogosultja, aki saját eszközeivel kísérli meg behajtani a követelést.

Mindkét eljárás költsége végső sorban az adóst terheli, azonban fontos tudni, hogy a behajtók díjazása nincs szabályozva, vagyis az ár kizárólag a megbízójukkal történt jutalékos megállapodás függvénye, a végrehajtók esetében azonban rendelet határozza meg a járandóságot.

A behajtásokat a hírekben összemossák a bírósági végrehajtók hivatalos eljárásával. Bár a behajtások a lakosság nagy részét érintik, addig jogi útra csak kevesebb ügy terelődik: becslések szerint jelenleg kb. 20 behajtási ügyre mindössze egyetlen végrehajtási ügy jut."
http://www.opont.hu/hirek3.php?k_hirAzn=24911&k_hirFl=201105&k_hirKat=11

*** *** *** *** *** ***

Egyetlen törvényben sincs szabályozva a behajtó cégek munkája

"Sajnálatos és egyben felháborító, hogy az adósok jogait és érdekeit a civil érdekvédőkön kívül senki és semmilyen jogszabály nem védi meg a behajtók, követeléskezelők, végrehajtók sokszor és sok esetben vitatott eljárásától, behajtási módszereitől-akár valós, vagy vitatott a követelés jogalapja.

A PSZÁF a Fogyasztóvédelmi Bizottságának 2013. február 25-i ülésére készített háttéranyagában mutatott rá a követeléskezelés fogyasztóvédelmi szempontból hiányos szabályozására, esetenként a túlzott mértékű díjakra, zaklató, tisztességtelen követeléskezelési gyakorlatra."

Forrás (2013-06-02): http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/egyetlen-torvenyben-sincs-szabalyozva-a-behajto-cegek-munkaja

*** *** *** *** *** ***

"A szolgáltató, illetve bank nem jogosult a követelésének eladására, mert az adós a szolgáltatóval. illetve bankkal kötött szerződést és nem a faktoring céggel.

Ezek a faktoring cégek teljesen jogtalanul járnak el. Követelés kezelésére sem jogosultak csak az a cég, akivel az adós szerződést kötött.
Ennek módja a jogosult szolgáltató illetve bank kér az adós ellen fizetési meghagyást és annak alapján bírósági végrehajtást, ez a jogos eljárás.

Tehát, amennyiben zaklatja az adóst ilyen nemű faktoring cég, az adós írjon egy feljelentést a Pesti Ügyészségre, és ennek keretében kérje az ügyészséget a faktoring cég felszámolására, a személyes adatainak a faktoring cégnél azonnali megszüntetését továbbá a szolgáltató illetve bank, aki az szigorúan titkos adatait kiadta, kérjen ellene kártérítési kötelezettség megállapítását.

Ha az adós valamikor mégis szóban vagy írásban beleegyezését adta ezen adatok kiadására, írjon levelet a faktoring cégnek, hogy kéri az adatai azonnali törlését, mert nem velük szerződött, hanem a jogosult szolgáltatóval vagy bankkal. Továbbá az adós írjon egy levelet a szolgáltatónak vagy a banknak és szólítsa fel, hogy úgy rendelkezik, hogy ezentúl az adatait zártan kezeljék és megtiltja az adatok harmadik félnek való kiadását."

Forrás: http://www.veresegyhazi-hirhatar.hu/hirek/vegrehajtas-magyar-modra

*** *** *** *** *** ***

"Hat fontos dolog, amit adósként tudnod kell a jogaidról!

Milyen jogai vannak az adósnak a behajtókkal szemben:

1.Ha az adós felszólítja az adósságbehajtót, annak abba kell hagynia az adós folyamatos hívogatását.
2. Az adósnak joga van ellenőrizni és igazoltatni az adósság összegét.
3. Az adós felszólíthatja a behajtót, hogy ne hívja fel a munkahelyén.
4. Ne fizessen többet, mint amekkora összeggel tartozik.
5. Az adósságbehajtók az adóst nem zaklathatják telefonon.
A telefonon keresztül történő bizonyos intézkedések vagy lépések megtétele már zaklatásnak minősül, ami törvénytelen. Ezek a következők:
-Erőszakkal való fenyegetés
-Gyalázkodó, sértegető szóhasználat
-Személyes sértések
-Hívások reggel nyolc előtt és este kilenc után
-Ismételt vagy folyamatos hívogatások
-Letartóztatással való fenyegetés (a szokásos adósságok esetén erre nem adnak ki meghatalmazást)

Az adósságbehajtók nem zaklathatják az adóst, aki az ilyen eseteket feljegyezheti és bejelentheti a hatóságok felé.
6. Az adósságbehajtók harmadik feleket (pl szomszéd vagy munkáltató) nem tájékoztathatnak az adósság tényéről.

Forrás: http://www.uzletahalon.hu/en/cikkek/hat-fontos-dolog-amit-adoskent-tudnod-kell-a-jogaidrol

*** *** *** *** *** ***

"Megregulázza a pénzügyi felügyelet májustól a behajtókat, ami segíthet abban, hogy a hátralékos adósok ne zaklatásként éljék meg, amikor pénzt akarnak beszedni. Mert erre sajnos ma számos példa van.

A behajtók nem mindig bánnak kesztyűs kézzel az adósokkal. Sokan panaszkodnak az agresszívnek megélt módszerek miatt. Sőt, mint megírtuk, az is előfordul, hogy akinek nincs tartozása, arra is behajtót küldhet a bankja.

Az ajánlásban szerepel például az is hogy a behajtó nem lehet agresszív, sem félrevezető az adóssal szemben. Hétköznap csak reggel nyolc és este nyolc között telefonálhat, szombaton pedig legfeljebb délelőtt, és azonosítania kell magát. Hetente pedig maximum háromszor hívhatja fel az adóst.

Ha valaki úgy érzi, zaklatják, nem tájékoztatják, félreinformálják, nem közlik, mennyi a tartozása, azt arra biztatja a felügyelet, hogy forduljon hozzájuk."

Forrás: http://www.hir24.hu/gazdasag/2013/03/22/zaklatjak-a-behajtok-hamarosan-vege/

*** *** *** *** *** ***

Ha telefonbeszélgetésre kerül sor:

Ezt hallgasd végig, mert példaértékű és követendő az elhangzó stratégia.
Ugyanis nem tudhatja a telefonáló felek egyike sem, hogy kivel beszél, tehát telefonon sose adjon ki soha senki személyes adatokat!
Részükről csak a pénzbehajtás a cél és ennek eszközeként igyekeznek zaklatni, a hivatalosság álcájával ráijeszteni, sarokba szorítani az adóst. Hivatalos ügyeket jól tudjuk, hogy egyetlen valós Hivatal sem intéz telefonon! A behajtók telefonon akarnak személyes adatokat kisajtolni belőlünk egy olyan világban, ahol az adatlopás az egyik legkifizetődőbb bűncselekmény.

Hanganyag:
https://www.facebook.com/photo.php?v=562129493823605

(Ennek rögzítéséért köszönet Mészáros Attilának!)

*** *** *** *** *** ***

Ha levélben keresnek meg:

Mivel leveleiket nem ajánlva küldik, tehát átvételére bizonyíték nem felmutatható, ha azt mondja valaki, hogy nem kapott tőlük levelet, nem tudják bizonyítani az ellenkezőjét. Tehát nem kell elismernünk.

Ezekben a levelekben azt írják, hogy "A kézhezvételtől számított 8 napon belül rendezze a tartozását."
Na de honnan is tudják hogy mikor vettük kézhez?!

*** *** *** *** *** ***

Ha jogsértőnek tartjuk a behajtócég eljárását a következőkre hivatkozhatunk, hogy felhívjuk a faktoring figyelmét jogsértés esetén az esetleges jogkövetkezményekre:

- ,,Btk. 273. § (1) Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

- ,,Btk. 176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

- ,,Btk.21.§(1)Felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír."

Ha az ügyféladataid harmadik, ,,ismeretlen" fél számára való kiadásához a szerződéskötéskor nem járultál hozzá, úgy az alábbiakra is hivatkozhatsz:

1. Az érvényben lévő adatvédelmi törvény értelmében akkor kezelhető személyes adat, ha azt egy törvény közérdekből elrendeli, vagy az érintett beleegyezik az adatkezelésbe.
A személyes adatkezelésről szóló törvény szerint nem adható ki személyes adat harmadik félnek csak abban az esetben, ha az adóst erről levélben tájékoztatják, és beleegyezését megkapják.

2. A banktitok jogellenes kiadásának következményei :

-Aki üzleti vagy banktitok birtokába jut, köteles azt időbeli korlátozás nélkül megtartani. A titoktartási kötelezettség alapján az üzleti, illetőleg a banktitok körébe tartozó tény, információ, megoldás vagy adat - a törvényben meghatározott körön kívül - a pénzügyi intézmény, illetve az ügyfél felhatalmazása nélkül nem adható ki harmadik személynek, és feladatkörön kívül nem használható fel.
Aki üzleti titok vagy banktitok birtokába jut, nem használhatja azt fel arra, hogy annak révén saját maga vagy más személy részére közvetlen vagy közvetett módon előnyt szerezzen, továbbá hogy a pénzügyi intézménynek vagy az intézmény ügyfeleinek hátrányt okozzon.
A banktitok megtartásának kötelezettsége nemcsak a pénzintézet alkalmazottait kötik, hanem mindazokat, akik valamilyen formában banktitok birtokába jutnak.
Közömbös, hogy valaki hogyan, milyen körülmények között szerez tudomást a banktitokról, hivatalos eljárása során vagy véletlenül, esetleg tévedésből, jogosan vagy netán jogtalanul, esetleg bűncselekmény révén.
A banktitok megsértésének mind büntetőjogi, mind polgárjogi következményei is lehetnek.

Ezzel kapcsolatban kérhetünk tőlük tájékoztatást:
"Kérem tájékoztassanak, hogy milyen úton jutottak hozzá, ki közölte Önökkel mint megbízott behajtó céggel a személyes adataimat és azt milyen jogszabály alapján használják fel Önök, mert ennek ismeretében kívánom megindítani a különböző hatósági eljárásokat fennálló jogsértés esetén."

Ha erre írásban válaszolnak és ha konkrét válaszokat fogalmaznak meg, akkor az a továbbiakban bizonyító erejű lehet a számunkra. Tehát következő lépésként fordulhatunk a PSZÁF-hoz a behajtócég jogsértő tevékenységének bejelentésével.

*** *** *** *** *** ***

Akiket "követeléskezelő", faktoring, behajtócég, illetve egyéb hivatalosnak tűnő elnevezésű, hiéna cégek zaklatnak, azok javaslom, hogy küldjék el ezt a "kedves" felszólító levelet nekik.
(A pirosan szedettek helyére saját adataidat illeszd be!)
Mi lesz a reakciójuk?
Valószínűleg lesz magyarázkodás, a válaszleveleikben, de a PÉNZKÖLCSÖNNYÚJTÁS tevékenységére jogosultságát, egy "hiéna" sem tudja igazolni!!
Ha pedig nem tudja, akkor fel kell jelenteni a PSZÁF -nál, a levélben lévő hivatkozás és jogszabályhelyek alapján!

Innen letölthető a megfogalmazott mintalevél:
https://www.dropbox.com/s/pfwaepd86js2a2c/Köv.kezelő%2C%20illetékessége%20banki%20tartozás%20esetén_ha%20eng.-re%20nem%20hivatkozik.doc

(Külön köszönet Dabasi Tamásnak a Fehér Kéményseprők vezetőjének, aki észrevette a joghézagot és Tóth Bélának,. aki megfogalmazta és megosztotta!)

*** *** *** *** *** ***

Itt az ideje, hogy megvédjék magukat az adósok attól, hogy még több sápot akarjanak lenyúzni róluk feleslegesen!

Hadd gyűljenek a behajtókkal kapcsolatos bejelentések a PSZÁF-nál, hogy mi adósok is kellemetlen helyzetbe hozzuk végre ezeket a cégeket, ahogy eddig csak ők tették ezt velünk a zaklatásukkal: a leveleikkel, folytonos hívogatásaikkal és fenyegető SMS-eikkel.

Természetesen a jogosan fennálló tartozás az is marad, ezt ne feledjük. Viszont visszafizetése előtt mindenképp nézzünk utána, hogy mennyi a ténylegesen jogosan követelt összeg!

A csalónak soha semmilyen esetben ne fizess!!!

Hozzászólások

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.29 másodperc
1,340,662 egyedi látogató